Elpriser och avtal

Ditt elhandelsavtal består av två delar, abonnemang och elöverföringen med ett elpris enligt ditt elhandelsavtal. Abonnemangskostnaden är en fast kostnad, medan elöverföringskostnaden varierar utifrån hur mycket el du förbrukar.

Elpris presenteras alltid i öre per kilowatttimme.

Vilket elhandelsavtal ska du välja?

Du kan själv välja vilket elhandelsföretag du vill teckna avtal med. Om du inte har kontaktat ett elhandelsföretag och skrivit ett avtal om ditt elpris, har du ett tillsvidarepris. Tillsvidarepriset är oftast det dyraste alternativet och även om du inte använder så mycket el så lönar det sig att teckna ett avtal.

Fast elpris

Fast elpris passar dig som vill ha full kontroll över din egen elräkning. Priset är detsamma oavsett hur mycket elmarknaden svänger. Det enda som påverkar din kostnad är hur mycket el du själv förbrukar.

Läs mer om fast elpris

Rörligt elpris

Rörligt elpris passar dig som vill ha låga elpriser men som har marginal att klara tillfälliga pristoppar. Med rörligt pris kan din elkostnad variera över året, både uppåt och nedåt. Priset du betalar avgörs av det genomsnittliga elpriset på elbörsen Nordpool under månaden.

Läs mer om rörligt elpris

Hjälp att välja elhandelsavtal

På Konsumenternas energimarknadsbyrå webbplats kan du få information om energimarknaden och hur du gör när du byter elhandelsavtal

Elpriskollen hjälper dig att hitta det lägsta elpriset på marknaden

Sidan uppdaterad 28 mars 2023